Bieżący numer
Aktualności
Relacja z warsztatów „Jakość zdrowotna i przydatność kulinarna mięsa koziego”
Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej - rusza nowy nabór
VII Forum Rolników i Agrobiznesu - o bieżących wyzwaniach w rolnictwie
Będą zmiany w zasadach rejestrowania i znakowania zwierząt
Finanse i przedsiębiorczość
Należyta staranność przy współpracy z kontrahentami
Produkcja roślinna
Jak poprawić właściwości retencyjne gleb?
Siarka w wiosennym nawożeniu rzepaku
Choroby kwarantannowe ziemniaka
Cięcie jabłoni w sadzie towarowym i ogrodzie przydomowym
Melon w uprawie polowej
Integrowana ochrona i monitoring szkodników w jagodnikach
Produkcja zwierzęca
Białogrzbiety w gospodarstwie Strycharczuków
Pszczelarze Roku mieszkają na Zamojszczyźnie
Ekologia
Produkcja marchwi ekologicznej okiem praktyka
Uprawa bezorkowa - propozycja dla gospodarstw ekologicznych
Zmiany środowiska naturalnego a rolnictwo
Warto wiedzieć
Rolnictwo węglowe - korzyści dla rolników
Budowa studni głębinowej - formalności krok po kroku
Webinarium - dlaczego warto brać w nim udział?
„Lipinianki” odnoszą sukcesy
„Perły 2022” dla wyjątkowych produktów z powiatu bialskiego
W domu i ogrodzie
Herbatki ziołowe dla zdrowia
Lekkie dania
Informacje rynkowe
str. 14
Do chorób kwarantannowych ziemniaka objętych obowiązkowi zwalczania należą: bakterioza pierścieniowa - Clavibacter sepedonicus, śluzak - Ralstonia solanacearum i rak ziemniaka (Synchytrium endobioticum). Bakterioza pierścieniowa i śluzak to choroby bakteryjne, natomiast rak ziemniaka jest chorobą grzybową. Z informacji udzielonych przez pracowników Oddziału WIORiN w Białej Podlaskiej wynika, że najczęściej wykrywaną chorobą kwarantannową ziemniaka jest bakterioza pierścieniowa. Śluzak i rak ziemniaka do tej pory nie pojawiły się na terenie powiatu bialskiego.
str. 16
Cięcie jabłoni to bardzo ważna czynność pielęgnacyjna - bez niej drzewa szybko zaczęłyby marnieć i słabiej owocować. Sposób cięcia i formowania korony jabłoni może się różnić, w zależności od tego, czy jest to przydomowy ogródek, czy sad towarowy.
Jest kilka sposobów prowadzenia koron drzew w sadach, tj. HYTEC, osiowa, wrzecionowa, solen, mikado. Jednym z najbardziej popularnych, np. w uprawie jabłoni, jest korona wrzecionowa, która prawidłowo uformowana powinna w trójwymiarze przypominać wąski stożek.
str. 22
Elżbieta i Andrzej Strycharczukowie prowadzą gospodarstwo w Dębinie Kolonii, w gminie Uchanie. Ich dumą są krowy rasy białogrzbietej. Hodowcy posiadają: 11 krów mlecznych, 2 jałówki w wieku do 6 miesięcy, 4 jałówki w wieku 7-12 miesięcy, 5 jałówek w wieku 13-24 miesięcy oraz 2 jałówki w wieku 25-36 miesięcy. Nie prowadzą odchowu opasów. Wszystkie urodzone buhajki znajdują nabywców. Zwierzęta w gospodarstwie są objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Wpisane są do Ksiąg Hodowlanych: 3 sztuki do Księgi Głównej i 8 sztuk do Księgi Wstępnej.
str. 26
Marchew uprawiana w systemie ekologicznym, w porównaniu do marchwi konwencjonalnej, zawiera więcej suchej masy i cukrów, a co za tym idzie ma lepszy smak, oraz związków bioaktywnych. Potwierdziły to badania wykonywane w SGGW w Warszawie. Jednak uprawa marchwi nie cieszy się popularnością wśród rolników ekologicznych, głównie ze względu na jej dużą pracochłonność. Jednym z rolników, który podjął to duże wyzwanie, jest Zbigniew Kałdonek z Drzewc, koło Nałęczowa.
str. 36
Panie z KGW „Lipinianki” z Lipin Dolnych w gminie Potok Górny, w powiecie biłgorajskim to wulkany energii i niezwykłe talenty. Ich zaangażowanie wynika z miłości do środowiska, w którym żyją od wielu pokoleń, a co najważniejsze przekazują swoją pozytywną energię i temperament lokalnej społeczności. O osiągnięciach i zachowaniu lokalnej tradycji opowiada przedstawicielka KGW „Lipinianki” Agnieszka Zabłotnia.