Bieżący numer

 

Pierwsza strona gazety Lubelskich Aktualności Rolniczych

Aktualności

Relacja z warsztatów „Jakość zdrowotna i przydatność kulinarna mięsa koziego”

Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej - rusza nowy nabór

VII Forum Rolników i Agrobiznesu - o bieżących wyzwaniach w rolnictwie

Będą zmiany w zasadach rejestrowania i znakowania zwierząt

 

Finanse i przedsiębiorczość

Należyta staranność przy współpracy z kontrahentami

 

Produkcja roślinna

Jak poprawić właściwości retencyjne gleb?

Siarka w wiosennym nawożeniu rzepaku

Choroby kwarantannowe ziemniaka

Cięcie jabłoni w sadzie towarowym i ogrodzie przydomowym

Melon w uprawie polowej

Integrowana ochrona i monitoring szkodników w jagodnikach

 

Produkcja zwierzęca

Białogrzbiety w gospodarstwie Strycharczuków

Pszczelarze Roku mieszkają na Zamojszczyźnie

 

Ekologia

Produkcja marchwi ekologicznej okiem praktyka

Uprawa bezorkowa - propozycja dla gospodarstw ekologicznych

Zmiany środowiska naturalnego a rolnictwo

 

Warto wiedzieć

Rolnictwo węglowe - korzyści dla rolników

Budowa studni głębinowej - formalności krok po kroku

Webinarium - dlaczego warto brać w nim udział?

„Lipinianki” odnoszą sukcesy

„Perły 2022” dla wyjątkowych produktów z powiatu bialskiego

 

W domu i ogrodzie

Herbatki ziołowe dla zdrowia

Lekkie dania

 

Informacje rynkowe


Strona z miesięcznika LAR

str. 14

Do chorób kwarantannowych ziemniaka objętych obowiązkowi zwalczania należą: bakterioza pierścieniowa - Clavibacter sepedonicus, śluzak - Ralstonia solanacearum i rak ziemniaka (Synchytrium endobioticum). Bakterioza pierścieniowa i śluzak to choroby bakteryjne, natomiast rak ziemniaka jest chorobą grzybową.  Z informacji udzielonych przez pracowników Oddziału WIORiN w Białej Podlaskiej wynika, że najczęściej wykrywaną chorobą kwarantannową ziemniaka jest bakterioza pierścieniowa. Śluzak i rak ziemniaka do tej pory nie pojawiły się na terenie powiatu bialskiego.

 

Strona z miesięcznika LAR

str. 16

Cięcie jabłoni to bardzo ważna czynność pielęgnacyjna - bez niej drzewa szybko zaczęłyby marnieć i słabiej owocować. Sposób cięcia i formowania korony jabłoni może się różnić, w zależności od tego, czy jest to przydomowy ogródek, czy sad towarowy.

Jest kilka sposobów prowadzenia koron drzew w sadach, tj. HYTEC, osiowa, wrzecionowa, solen, mikado. Jednym z najbardziej popularnych, np. w uprawie jabłoni, jest korona wrzecionowa, która prawidłowo uformowana powinna w trójwymiarze przypominać wąski stożek.

 

Strona z miesięcznika LAR

str. 22

Elżbieta i Andrzej Strycharczukowie prowadzą gospodarstwo w Dębinie Kolonii, w gminie Uchanie. Ich dumą są krowy rasy białogrzbietej. Hodowcy posiadają: 11 krów mlecznych, 2 jałówki w wieku do 6 miesięcy, 4 jałówki w wieku 7-12 miesięcy, 5 jałówek w wieku 13-24 miesięcy oraz 2 jałówki w wieku 25-36 miesięcy. Nie prowadzą odchowu opasów. Wszystkie urodzone buhajki znajdują nabywców. Zwierzęta w gospodarstwie są objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Wpisane są do Ksiąg Hodowlanych: 3 sztuki do Księgi Głównej i 8 sztuk do Księgi Wstępnej.

 

 

Strona z miesięcznika LAR

str. 26

Marchew uprawiana w systemie ekologicznym, w porównaniu do marchwi konwencjonalnej, zawiera więcej suchej masy i cukrów, a co za tym idzie ma lepszy smak, oraz związków bioaktywnych. Potwierdziły to badania wykonywane w SGGW w Warszawie. Jednak uprawa marchwi nie cieszy się popularnością wśród rolników ekologicznych, głównie ze względu na jej dużą pracochłonność. Jednym z rolników, który podjął to duże wyzwanie, jest Zbigniew Kałdonek z Drzewc, koło Nałęczowa.

 

Strona z miesięcznika LAR

str. 36

Panie z KGW „Lipinianki” z Lipin Dolnych w gminie Potok Górny, w powiecie biłgorajskim to wulkany energii i niezwykłe talenty. Ich zaangażowanie wynika z miłości do środowiska, w którym żyją od wielu pokoleń, a co najważniejsze przekazują swoją pozytywną energię i temperament lokalnej społeczności. O osiągnięciach i zachowaniu lokalnej tradycji opowiada przedstawicielka KGW „Lipinianki” Agnieszka Zabłotnia.