- Szczegóły
1 i 3 maja są dniami świątecznymi - urzędy tego dnia będą zamknięte. Informujemy, że Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli będzie nieczynny również w dniu 2 maja 2024 r.
Przepraszamy za ewentualne utrudnienia.
- Szczegóły
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi (NIKiDW) ogłosił termin naboru wniosków o granty w ramach programu „Potańcówki Wiejskie”, przewidującego wsparcie projektów związanych z organizacją potańcówek na obszarach wiejskich.
Głównym celem programu jest inicjowanie oraz wspieranie przedsięwzięć związanych z kulturą mieszkańców obszarów wiejskich.
- Szczegóły
Komunikat Departamentu Płatności Bezpośrednich ARiMR:
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje, iż w związku z planowanymi zmianami przepisów od 2024 roku, w zakresie warunków spełnienia normy GAEC7, obecnie trwają prace nad dostosowaniem aplikacji eWniosekPlus do nowych zasad obsługi wniosku.
- Szczegóły
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Konserwacja żywności to różne sposoby przetwarzania i przechowywania żywności, których celem jest przede wszystkim wydłużenie jej trwałości. Pasteryzacja żywności jest powszechnie stosowanym sposobem na konserwację produktów. Metoda ta jest niezwykle uniwersalna, ponieważ można wykorzystać ją w przypadku wielu rodzajów żywności. Pasteryzować można soki, przeciery, kompoty, dżemy i konfitury przygotowywane z warzyw i owoców.
- Szczegóły
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, serdecznie zaprasza na warsztaty zielarskie pt. „Innowacje w zielarstwie”
- Szczegóły
Hodowcy bydła mięsnego mogą ubiegać się o dopłaty do zakupu czystorasowych buhajów rasy mięsnej w wieku powyżej 13 miesięcy. Zwierzęta muszą posiadać wystawione świadectwo zootechniczne. Zakupu należy dokonać w roku złożenia wniosku o
udzielenie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia takiego wniosku. Nabór trwa do 30 listopada 2024 r. Wsparcie ma charakter pomocy de minimis w rolnictwie.