Ogłoszenie o konkursie nr 2/2018

dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

na wybór operacji, które będą realizowane w 2018 r.

w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2018–2019

Nowe odmiany są najważniejszym nośnikiem postępu biologicznego. Szacuje się, że udział odmiany w kształtowaniu postępu biologicznego wynosi co najmniej 50%. Hodowla twórcza nowych odmian roślin sadowniczych prowadzona jest z Zakładzie Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Cykl hodowlany (uzyskanie nowej odmiany) jest bardzo czasochłonny i trwa 8-12 lat dla roślin jagodowych i 12-15 lat w przypadku drzew owocowych.

W ostatnich latach dynia cieszy się coraz większą popularnością. W Polsce można zaobserwować dwa trendy uprawy dyni. Pierwszy to dynie dekoracyjne (np. typ halloween), a drugi z przeznaczeniem do konsumpcji (przemysłu, świeży rynek). W ostatnich latach pułki supermarketów oferują dynie przez okrągły rok. Głównym asortymentem są dynie piżmowe, jak również bardzo popularne dynie w typie hokkaido. Z każdym rokiem przybywa osób zainteresowanych uprawą dyń, równocześnie w tym samym tempie rośnie popyt na dynie.

W dniach 14-15 grudnia 2017 roku Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu zorganizowało w Jedlni Letnisko konferencję pt. „Praktyczne wykorzystanie wyników badań naukowych we wdrażaniu innowacji w produkcji ogrodniczej”. Została ona zorganizowana w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).

W dniu 7 grudnia 2017 r. w Sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Krasnymstawie odbyło się szkolenie powiatowe dla młodych rolników, które zorganizował Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Krasnymstawie. W szkoleniu uczestniczyli młodzi rolnicy z terenu powiatu krasnostawskiego, którzy składali wnioski w ramach działania Premie dla młodych rolników z PROW 2014-2020.

Głównym celem nowej specustawy jest usprawnienie działań prowadzonych w ramach likwidowania, oraz zapobiegania chorobom zakaźnym zwierząt.

Od lutego 2014 roku w Polsce potwierdzono 104 ogniska afrykańskiego pomoru świń u trzody chlewnej, oraz 781 przypadków u dzików. Do tej pory wirus rozprzestrzeniał się wzdłuż granicy wschodniej Polski, ale pojawienie się choroby wśród dzików w centralnej części kraju w okolicach Warszawy, wymusiło podjęcie kolejnych działań w celu zatrzymania wirusa ASF.

Dynia cieszy się coraz większym zainteresowaniem zakładów przetwórczych. Wykorzystywana jest bardzo często jako dodatek w postaci kostki do mrożonek warzywnych, coraz większym zainteresowaniem cieszą się kremy z dyni przygotowywane dla dzieci. Staje się również coraz bardziej popularna jako świeży owoc z przeznaczeniem na przetwory, zupy krem, ciasta czy do dekoracji.