W dniu 20 marca 2018 roku w Sadzie Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, odbędzie się pokaz cięcia drzew owocowych, podczas którego zaprezentowane będą zasady cięcia przedstawione w n/w opracowaniu. Uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się efektami pracy zestawu do mechanicznego konturowego cięcia drzew.

Po raz kolejny sala konferencyjna Zespołu Szkół nr 3 w Kraśniku stałą się miejscem, w którym Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego zorganizował szkolenie  z tematyki uprawy owoców miękkich, które odbyło się 2 marca. Tak jak poprzednie, i tym razem szkolenie pt. „Uprawa roślin sadowniczych-jagodowe” cieszyło się ogromnym zainteresowaniem rolników z terenu powiatu kraśnickiego, więc wypełniona sala nie zaskoczyła organizatorów.

W miniony weekend 3-4 marca, już po raz jedenasty, odbyły się w Lublinie dwudniowe targi AGRO-PARK. Oferta imprezy branżowej skierowana była głównie do właścicieli gospodarstw rolnych, hodowców oraz osób uczących się w szkołach o profilu rolniczym.

W targach udział wzięło grono firm skupionych wokół branży rolniczej. W pawilonach, odwiedzający mogli obejrzeć szeroką gamę maszyn i urządzeń rolniczych.

W dniu 2 marca w Centrum Innowacyjno-Szkoleniowym Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli odbyła się konferencja warzywnicza „Agrotechnika uprawy warzyw polowych w kierunku wyższych i lepszych jakościowo plonów”. Uczestniczyło w niej 47 warzywników z województwa lubelskiego. Spotkanie w imieniu Dyrektor LODR w Końskowoli otworzył kierownik Działu Technologii Produkcji Dariusz Krzywiec.

Szkolenie dla Producentów Mięsa Wołowego współorganizowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, które odbyło się w Końskowoli otworzył Dyrektor LODR Sławomir Plis oraz Prezes Zarządu PZHiPBM Jacek Zarzecki.

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Białej Podlaskiej zs. w Grabanowie zorganizował 17 lutego bieżącego roku IX  Lubelską Konferencję Pszczelarską zatytułowaną „Aktualne problemy nowoczesnego pszczelarstwa”. Konferencja odbyła się w Centrum Edukacji Ekologiczno – Rolniczej w Grabanowie.

Poziom spożycia wołowiny w Polsce wzrasta od 2011 roku, obecnie wynosi niewiele ponad 2 kg na osobę (wg danych GUS na 2017 rok). Jednak mięso to nadal uważane jest za towar luksusowy głównie ze względu na cenę. Na rodzimym rynku wołowina dobrej jakości jest trudnodostępna. Cielęta wykorzystywane do produkcji wołowiny pochodzą najczęściej od producentów mleka, ich opas jest mniej efektywny a uzyskana wołowina nie posiada cenionych cech np. marmurkowatości, jak również uzyskuje się zbyt małe ilości najbardziej cennych części – mięśni grzbietu, rostbefu, antrykotu i polędwicy.