Już po raz kolejny, 11 marca 2019 Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zorganizował szkolenie dla Producentów Bydła Mięsnego. Szkolenie otworzył zastępca Dyrektora LODR Waldemar Banach, oraz Prezes Zarządu PZHiPBM Jacek Zarzecki. Produkcja wołowiny w Polsce rośnie, a jakość mięsa wciąż się poprawia. Polska eksportuje za granicę ponad 80% wyprodukowanej wołowiny. Przewagą konkurencyjną polskiej wołowiny jest jej niższa cena w stosunku do pozostałych unijnych produktów.

Na szkoleniu poruszono temat czynników, które mają wpływ na produkcję wysokogatunkowej wołowiny. Prof. Zenon Nogalski opowiedział między innymi jak ważny jest właściwy materiał genetyczny zwierząt, dobór pasz i intensywność opasania, optymalny wiek i osiągnięcie masy końcowej, oraz humanitarny obrót okołoubojowy w uzyskaniu wołowiny o pożądanych cechach.

Dr. Marcin Gołębiewski przedstawił wykład na którym próbował zachęcić do tworzenia grup producenckich, zrzeszania się hodowców i producentów bydła mięsnego - jako szansa na poprawę efektu ekonomicznego gospodarstw i większe możliwości na rynku. Nie zabrakło również wykładu na temat możliwości pozyskania środków finansowych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na rozwój hodowli i produkcji bydła mięsnego w 2019 roku.

Przed hodowcami i producentami żywca wołowego stoi wiele wyzwań z którymi muszą sobie poradzić jeśli chcą utrzymać się na rynku. Bezpieczeństwo żywnościowe, oddziaływanie na środowisko związane ze spełnianiem wielu wymagań, dobrostan zwierząt, wymagania konsumentów to zagadnienia z którymi hodowcy muszą się mierzyć i dostosowywać. Dzisiejszy konsument jest bardziej świadomy i poszukuje mięsa wysokiej jakości o dobrych walorach smakowych, z wysoką wartością odżywczą. Warto podkreślić, że spośród czterech głównych rodzajów mięsa produkowanych i spożywanych na świecie to wołowina jest najbardziej ceniona.

Szkolenie zakończyło się degustacją dań z wołowiny, które zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Roczne spożycie mięsa wołowego na 1 osobę waha się w granicach 2-3 kg, w porównaniu z pozostałymi gatunkami mięsa (drób, wieprzowina) jest ono niskie. Fundusz ten ma na celu promowanie i wspieranie spożycia mięsa wołowego na rynku krajowym oraz zagranicznym.

Noworolnik Olga