W związku z pojawieniem się kolejnych ognisk ptasiej grypy, minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel zaapelował o restrykcyjne przestrzeganie zasad bioasekuracji. W przypadku bioasekuracji dla drobiu fermowego, chodzi przede wszystkim o utrzymanie ptaków w zamknięciu (uniemożliwienie kontaktu z ptakami dzikimi). Pasze muszą być dobrze zabezpieczone.
Jeżeli gotowe pasze lub ich składniki przechowujemy np. na poddaszach budynków inwentarskich lub w stodołach, należy upewnić się że do tych miejsc nie mają dostępu dzikie ptaki. Do pojenia zwierząt kategorycznie nie należy używać wody pochodzącej z otwartych zbiorników. Wirus może być też łatwo przeniesiony na odzieży, sprzęcie, a także przez psy, koty, gryzonie. Obowiązkowe jest również wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków, w których utrzymywany jest drób. Właściciel nawet niewielkiego stada, jest zobowiązany do noszenia odzieży i obuwia ochronnego przeznaczonych do danego budynku.
Bioasekuracja to podstawowy warunek niezbędny do zabezpieczenia drobiu przed wirusem
Najbardziej prawdopodobnymi drogami wprowadzenia wirusa do gospodarstw utrzymujących drób w Polsce jest pośredni lub bezpośredni kontakt z dzikimi ptakami. Wtórne ogniska u drobiu fermowego spowodowane są najprawdopodobniej działalnością człowieka, przede wszystkim niewystarczającym poziomem bioasekuracji.
Na dzień 09.02.2017r. w Polsce od momentu wykrycia pierwszych przypadków H5N8 (listopad 2016r.), zdiagnozowano 44 ogniska ptasiej grypy wśród drobiu hodowlanego. Do tej pory choroba zaatakowała w dziewięciu województwach.
W rozporządzeniu minister wydał zakaz organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów z udziałem żywych kur, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek, perlic, strusi oraz innych bezgrzebieniowców, gołębi, bażantów, i kuropatw, z wyłączeniem lotów treningowych lub lotów konkursowych gołębi. Zakazane jest przechowywanie i prezentacja w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż, dostarczanie oraz każdy inny sposób zbycia ptaków na targowiskach.
Wójtowie gmin są poinformowani o obowiązku zgłaszania do Powiatowego Lekarza Weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki. Sołtysi prowadzą ewidencję (spis) hodowli drobiu.
Resort rolnictwa uruchomił rekompensaty dla producentów drobiu którzy z powodu ptasiej grypy nie mogą sprzedać swojego drobiu, a których fermy znajdują się w strefie zapowietrzenia lub zagrożenia. Pomoc będzie udzielana na wniosek producenta drobiu. Nie ma rekompensat dla producentów jaj i piskląt jednodniowych.