Ile można wyczarować z niepozornej rzodkiewki, cebuli czerwonej czy kapusty pekińskiej, przekonały się uczestniczki warsztatów carvingu, zorganizowanych przez LODR w Końskowoli - ZDR Bychawa. Odbyły się one 26 listopada 2014 r. w Regionalnym Ośrodku Kultury i Sportu w Krzczonowie. Jego uczestniczkami były panie należące do Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych Gminy Krzczonów.

Czym jest carving i skąd pomysł, by warzywa nie tylko smakowały, ale również cieszyły nasze oczy? Na to, a także inne pytania, odpowiadała prowadząca warsztaty Bożena Śmiałowska - pracownik Działu Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki w LODR w Końskowoli. Carving to sztuka rzeźbienia w warzywa i owocach. Wymaga twórczego podejścia, kreatywności oraz cierpliwości. Wbrew pozorom rzeźbienie tego typu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać; jest to sztuka, którą może uprawiać każdy zainteresowany. Jedno jest pewne - to niebanalny sposób na spędzenie czasu.

Warsztaty rozpoczęły się od przybliżenia uczestniczkom historii carvingu. Prowadząca omówiła również techniki i rodzaje cięcia, sposoby zabezpieczania wykonanych rzeźb, żeby jak najdłużej cieszyły oczy, oraz zademonstrowała profesjonalny sprzęt służący do wykonywania warzywnych i owocowych ozdób. Następnie uczestniczki, pod bacznym okiem pani Bożeny, niestrudzenie wycinały, nacinały oraz drążyły. A wszystko po to, żeby z papryczki peperoni wyczarować szyszkę, z pora berło, z kapusty pekińskiej kwiat, z cebuli czerwonej nenufar, z marchewki i ogórka tulipan. Ukoronowaniem zajęć było wykonanie kompozycji przestrzennych z gotowych pojedynczych elementów. Końcowy efekt cieszył oczy! Jak zgodnie zapowiedziały uczestniczki warsztatów, jest to początek ich przygody z carvingiem.

Duże zainteresowanie warsztatami świadczy, iż carving staje się bardzo popularny w Polsce. Wszystkim uczestniczkom dziękujemy za udział w zajęciach oraz życzymy powodzenia w tworzeniu przepięknych warzywnych rzeźb!