Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli prowadzi monitoring zbioru zbóż i rzepaku z poszczególnych powiatów województwa lubelskiego. Jednym z głównych zadań monitoringu jest ocena plonowania i jakości poszczególnych gatunków zbóż i rzepaku w okresie żniw. Na podstawie tych informacji prezentujemy średnie plony i jakość tych gatunków uzyskiwane przez gospodarstwa rolne na terenie województwa lubelskiego. Prezentowane wyniki są wartościami średnimi, uwzględniającymi wszystkie niekorzystne zjawiska występujące w okresie wegetacji. Np. susze, uszkodzenia w okresie spoczynku zimowego, występowanie agrofagów, starty wyrządzone przez zwierzynę leśną. Dodatkowo informujemy, że maksymalne plony możliwe do osiągniecia w poszczególnych gospodarstwach indywidualnych stosujących prawidłową agrotechnikę przy sprzyjających warunkach pogodowych mogą znacznie przekraczać prezentowane dane.

 

 

Tab. 1. Średnie plony podstawowych gatunków zbóż i rzepaku na terenie woj. lubelskiego na przełomie ostatnich lat.

Gatunek

Plon dt/ha

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

rzepak ozimy

28,77

30,78

33,22

32,78

26,24

32,78

28,22

27,48

32,17

jęczmień ozimy

39,57

36,26

41,78

40,34

39,00

46,76

39,29

39,81

46,64

pszenica ozima

40,27

37,30

43,13

43,59

45,43

47,33

40,61

40,78

49,57

żyto ozime

28,45

28,50

31,22

31,04

30,26

31,39

27,38

30,16

35,56

pszenżyto ozime

36,04

32,05

39,77

38,96

38,79

41,57

35,35

34,91

41,25

rzepak jary

20,91

21,36

23,00

29,30

22,36

27,50

22,20

21,17

22,75

pszenica jara

36,14

32,09

38,65

36,27

36,64

39,74

33,96

33,86

43,95

jęczmień jary

35,57

32,39

39,39

36,07

35,93

37,87

32,35

32,91

40,43

pszenżyto jare

32,88

33,21

39,67

32,43

31,35

35,27

29,41

28,88

38,42

owies

 -

 -

 -

 -

 -

32,21

24,05

26,29

36,13

mieszanki

32,91

30,09

35,76

31,68

31,26

34,13

28,05

27,35

37,19

zboża jare

34,37

31,94

38,37

34,11

33,80

35,84

29,56

29,86

39,22

zboża ozime

36,09

33,53

38,98

38,48

38,37

41,76

35,66

36,41

43,25

 

 

 

Tab. 2. Średnia jakość podstawowych gatunków zbóż i rzepaku na terenie woj. lubelskiego na przełomie ostatnich lat.

Gatunek

Jakość w skali 5-stopniowej

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

rzepak ozimy

3,86

3,78

3,96

3,83

3,22

4,03

3,57

2,98

3,34

jęczmień ozimy

3,99

3,70

4,13

3,73

3,42

3,94

3,36

3,25

3,62

pszenica ozima

3,71

3,73

4,14

3,80

3,59

3,93

3,33

3,35

3,79

żyto ozime

3,74

3,57

4,07

3,73

3,67

3,89

3,31

3,13

3,53

pszenżyto ozime

3,75

3,48

4,30

3,83

3,76

4,04

3,26

3,05

3,68

rzepak jary

3,98

3,29

4,00

3,87

3,25

4,00

3,60

3,42

3,88

pszenica jara

3,87

3,35

3,77

3,57

3,68

3,88

3,17

2,90

3,55

jęczmień jary

3,73

3,43

4,00

3,88

3,72

4,22

3,57

3,26

4,02

pszenżyto jare

3,69

3,95

4,60

3,75

3,47

3,82

3,24

2,72

3,83

owies

 -

 -

 -

 -

 -

3,83

3,14

2,82

3,78

mieszanki

3,64

3,43

4,08

3,83

3,55

3,77

3,19

2,76

3,78

zboża jare

3,73

3,54

4,11

3,76

3,60

3,90

3,26

2,89

3,79

zboża ozime

3,80

3,62

4,16

3,77

3,61

3,95

3,31

3,19

3,65

1 - jakość najniższa, 3- jakość średnia, 5- jakość najwyższą