Każdy kto  myśli o tym aby hodować bydło ekologiczne, musi wiedzieć, że taka hodowla łączy się nierozerwalnie z przestawieniem swojego gospodarstwa na metody ekologiczne. Jest to o tyle skomplikowane, ze musimy nie tylko znać się na ekologicznych zasadach produkcji roślinnej, ale również być świadomi, że ekologiczna produkcja zwierzęca wymaga od nas znajomości przepisów prawnych z nią związanych. Jest to zbiór dosyć zawiłych zasad, które często są odrębne dla różnych gatunków zwierząt.

Każdy producent ekologiczny, który wytwarza produkty i zbywa je na rynku stara się sprostać wymaganiom odbiorcy oraz systemowi produkcji. Świadomość rolników oparta na wiedzy, umiejętnościach i nabytym doświadczeniu w zakresie prowadzenia produkcji jest coraz większa. Poprzez stosowanie odpowiedniej  agrotechniki, troskę o ochronę i nawożenie, rolnicy dążą do wytwarzania  produktów wysokiej  jakości. Producenci ekologiczni zobligowani są do monitorowania swojej produkcji na każdym jej etapie, jednak kontrola upoważnionych podmiotów pomaga zweryfikować, czy ten monitoring jest poprawny.

Czytaj więcej: Pobór próbek  w systemie rolnictwa ekologicznego

 

Rolnik, który przystąpił do systemu  rolnictwa  ekologicznego musi podlegać nadzorowi.

Wymóg kontroli gospodarstwa ekologicznego narzuca rozporządzenie Rady (WE) 834/2007. Szczegółowe jej wymagania wytycza natomiast rozporządzenie Rady (WE) 889/2008.

Kontrola ma na celu potwierdzić zgodność prowadzonej produkcji w gospodarstwie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Podstawą do jej przeprowadzenia jest wysłane do wybranej Jednostki Certyfikującej (JC) "Zgłoszenie podjęcia działalności  w zakresie rolnictwa ekologicznego" oraz podpisanie umowy o współpracy z JC. Po pomyślnie zakończonej kontroli, rolnik otrzymuje certyfikat ekologiczny na wytwarzany produkt.

Kupując produkty na ekobazarze, możemy być pewni ich wysokiej jakości, rzetelności sprzedających, a przede wszystkim cieszyć się miłą atmosferą podczas bezpośredniego kontaktu z rolnikami.

Żywność ekologiczna w Polsce cieszy się coraz większym uznaniem i zainteresowaniem. Powstają ciągle nowe punkty, w których można zaopatrzyć się w produkty ekologiczne. Obecnie towary z symbolem rolnictwa ekologicznego (zielony listek) można zakupić w sklepach ekologicznych, sklepach ze zdrową i regionalną żywnością, marketach, sklepach internetowych, na ekobazarach.

Polskie Wydawnictwo Naukowe podaje, że próchnica glebowa to bogata w liczne związki organiczne substancja naturalna, powstała w wyniku biologicznego rozkładu resztek organicznych pochodzących od roślin (np. liści, obumarłych korzeni, gałązek, łodyg, owoców lub całych roślin) i zwierząt (m.in. odchodów zwierzęcych, martwych owadów). W procesie rozkładu materii biorą udział mikroorganizmy glebowe (grzyby, bakterie, promieniowce) oraz drobne bezkręgowce (m.in. dżdżownice), które wzbogacają próchnicę w rozmaite związki pochodzące z przetworzenia materii organicznej.