EFA

Rolnicy którzy posiadający więcej niż 15 ha i utrzymują obszary proekologiczne EFA będą mieli od tego roku do dyspozycji nowy element EFA. Są to grunty ugorowane z roślinami miododajnymi bogatymi w pyłek i nektar, oznaczone jako EFA1a. Za obszar taki uznawane są grunty ugorowane z roślinami miododajnymi, na których w okresie od 1 stycznia do 30 września danego roku nie prowadzi się produkcji rolnej, ale wolno zasiać rośliny miododajne, które należy utrzymywać minimum przez 6 miesięcy.

Od 15 marca do 15 maja 2019 roku rolnicy mogą składać wnioski o dopłaty bezpośrednie za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus.

Ostateczny termin na złożenie wniosku to 10 czerwca 2019 r., jednak za każdy dzień roboczy opóźnienia, licząc od 16 maja 2019 r., rolnicy będą mieli pomniejszone płatności o 1% należnej kwoty.

Wiosna, lato to dobry czas na zakup nie tylko brojlerów, ale także piskląt gęsich i kaczek. Pisklęta powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł, być zdrowe i żywotne. Do przyzagrodowego chowu kur przeznaczonych do produkcji jaj najlepiej nadają się rasy typu ogólnoużytkowego. Do takich ras zaliczamy Rhode Island Red, Sussex, Plymouth Rock, czy mieszańce należące do linii Rosa (Rosa I-Rosa V). Przy chowie małych stad warto pokusić się o zakup piskląt rodzimych ras kur zielononóżki lub żółtonóżki kuropatwianej.

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zakończył kolejny cykl szkoleń dla osób, które zadeklarowały w Planie Rozwoju Gospodarstwa dla Poddziałania „Premie dla młodych rolników” oraz „Restrukturyzacja Małych Gospodarstw” uczestnictwo w szkoleniach podnoszących ich kwalifikacje zawodowe. Szkolenia odbywały się w Końskowoli w dniach 12-14 marca 2019 r.

Dnia 14.03.2019 r. w Restauracji Oliwia w Rykach odbyło się szkolenie dla producentów rolnych produkujących nawóz naturalny, odnośnie sporządzania planu nawozowego. Organizacją szkolenia zajął się PZDR w Rykach, Dział ekologii i ochrony środowiska LODR w Końskowoli wraz ze Spółdzielnią Mleczarską Ryki. Konferencję rozpoczął i przywitał gości kierownik PZDR Ryki - Pan Mariusz Dziliński.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, organizuje V edycję  ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkurs przeznaczony jest dla Kół Gospodyń Wiejskich które przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów.

W pierwszej dekadzie marca pobrano monolity glebowe z plantacji ozimin na terenie poszczególnych powiatów woj. lubelskiego. W trakcie pobierania monolitów w większości przypadków gleba była niezamarznięta, bez pokrywy śnieżnej. Monolity zostały poddane ocenie w I dekadzie marca. Łącznie pobrano 121 prób dla zbóż ozimych i 44 dla rzepaku ozimego. Na większości powierzchni stan plantacji ozimin był podobny lub lepszy w porównaniu z obserwacjami wykonanymi w roku ubiegłym.

Czytaj więcej: Przezimowanie zbóż i rzepaku...