Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020

Operacja dofinansowana ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Operacja realizowana przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tytuł wyjazdu: „Dobre praktyki serowarskie we Francji”

Termin: 24–29 sierpnia 2025 r.

Miejsce: Francja

Wyjazd realizowany jest w ramach operacji „Wymiana wiedzy i doświadczeń lubelskich serowarów”, której celem jest:

  • inicjowanie wymiany wiedzy i doświadczeń,
  • identyfikacja aktualnych problemów w zakresie serowarstwa,
  • poszukiwanie praktycznych rozwiązań we współpracy z przedstawicielami różnych środowisk.

Dla kogo?

Do udziału zapraszamy wyłącznie rolników, przetwórców żywności z województwa Lubelskiego ze szczególnym uwzględnieniem osób prowadzących działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) oraz Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej działalności (MLO) w zakresie przetwórstwa mleka.

Program wyjazdu obejmuje m.in.:

  • Maison du Comté – muzeum i centrum edukacyjne poświęcone słynnemu serowi Comté
  • Fromagerie Arnaud – rodzinna spółdzielnia serowarska
  • Fort des Rousses – podziemne piwnice dojrzewalnicze sera Comté
  • Rodzinne gospodarstwo produkujące Saint-Nectaire fermier
  • Maison du Fromage w Murol – centrum poświęcone serom owernijskim
  • Tradycyjna serowarnia z produkcją Reblochon fermier i Tomme de Savoie
  • Rodzinne gospodarstwo– ręczna produkcja sera Reblochon
  • Targ lokalny w Annecy
  • Wizyta w winnicy
  • Spotkanie z przedstawicielami stowarzyszenia

 Udział w wyjeździe jest bezpłatny

Liczba miejsc jest ograniczona!

O zakwalifikowaniu nie decyduje kolejność zgłoszeń, lecz opis prowadzonej działalności, który należy szczegółowo wypełnić w formularzu zgłoszeniowym. Każda osoba zostanie poinformowana o wynikach rekrutacji po jej zakończeniu. W przypadku zgłoszenia się małżeństwa lub kilku osób z jednego gospodarstwa – udział może wziąć tylko jedna osoba

Zgłoszenia przyjmujemy wyłącznie poprzez formularz elektroniczny do dnia 29 lipca 2025 r. do godz. 8:00

Link do formularza: https://forms.gle/zA3adnFZZy6G68Mr5

kontakt: Małgorzata Seroka tel: 603 555 418, Małgorzata Tarkowska tel. 697 308 333

 

Nie przegap wyjątkowej okazji do zdobycia cennej wiedzy, doświadczenia i nawiązania międzynarodowych kontaktów w branży serowarskiej!

Serdecznie zapraszamy!