
Operacja dofinansowana ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Operacja realizowana przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tytuł wyjazdu: „Dobre praktyki serowarskie we Francji”
Termin: 24–29 sierpnia 2025 r.
Miejsce: Francja
Wyjazd realizowany jest w ramach operacji „Wymiana wiedzy i doświadczeń lubelskich serowarów”, której celem jest:
- inicjowanie wymiany wiedzy i doświadczeń,
- identyfikacja aktualnych problemów w zakresie serowarstwa,
- poszukiwanie praktycznych rozwiązań we współpracy z przedstawicielami różnych środowisk.
Dla kogo?
Do udziału zapraszamy wyłącznie rolników, przetwórców żywności z województwa Lubelskiego ze szczególnym uwzględnieniem osób prowadzących działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) oraz Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej działalności (MLO) w zakresie przetwórstwa mleka.
Program wyjazdu obejmuje m.in.:
- Maison du Comté – muzeum i centrum edukacyjne poświęcone słynnemu serowi Comté
- Fromagerie Arnaud – rodzinna spółdzielnia serowarska
- Fort des Rousses – podziemne piwnice dojrzewalnicze sera Comté
- Rodzinne gospodarstwo produkujące Saint-Nectaire fermier
- Maison du Fromage w Murol – centrum poświęcone serom owernijskim
- Tradycyjna serowarnia z produkcją Reblochon fermier i Tomme de Savoie
- Rodzinne gospodarstwo– ręczna produkcja sera Reblochon
- Targ lokalny w Annecy
- Wizyta w winnicy
- Spotkanie z przedstawicielami stowarzyszenia
Udział w wyjeździe jest bezpłatny
Liczba miejsc jest ograniczona!
O zakwalifikowaniu nie decyduje kolejność zgłoszeń, lecz opis prowadzonej działalności, który należy szczegółowo wypełnić w formularzu zgłoszeniowym. Każda osoba zostanie poinformowana o wynikach rekrutacji po jej zakończeniu. W przypadku zgłoszenia się małżeństwa lub kilku osób z jednego gospodarstwa – udział może wziąć tylko jedna osoba
Zgłoszenia przyjmujemy wyłącznie poprzez formularz elektroniczny do dnia 29 lipca 2025 r. do godz. 8:00
Link do formularza: https://forms.gle/zA3adnFZZy6G68Mr5
kontakt: Małgorzata Seroka tel: 603 555 418, Małgorzata Tarkowska tel. 697 308 333
Nie przegap wyjątkowej okazji do zdobycia cennej wiedzy, doświadczenia i nawiązania międzynarodowych kontaktów w branży serowarskiej!
Serdecznie zapraszamy!



