Po raz kolejny w RZD Kępa (gospodarstwo Osiny) Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy zorganizował Dzień Kukurydzy i Sorga. Zebranych powitali Z-ca dyr. ds. naukowych w zakresie badań środowiskowych prof. dr. hab. Mariusz Matyka - IUNG-PIB w Puławach, Z-ca dyr. ds. naukowych w zakresie badań nad produkcją roślinną prof. dr. hab. Teresa Doroszewska - IUNG-PIB w Puławach oraz prezes PZPK Prof. dr hab. Tadeusz Michalski.
Wykład pt. „Szkodniki kukurydzy i możliwości ich ograniczania w kontekście Europejskiego Ładu” przedstawił dr hab. inż. Paweł Bereś z IOR-PIB Poznań. Omówił zagrożenia płynące ze strony fitofagów żerujących w kukurydzy takich jak: omacnica prosowianka, stonka kukurydziana, ploniarka zbożówka, przędziorek chmielowiec, skoczek kukurydziany. Zostały omówione metody agrotechniczne oraz chemiczne zwalczania w/w szkodników jak również metoda biologiczna polegająca na stosowaniu biopreparatów zawierających żywe larwy oraz poczwarki kruszynka - niewielkich rozmiarów owada pasożytniczego, którego samice składają jaja do złóż jaj motyli, m.in. omacnicy prosowianki - cały rozwój larw odbywa się wewnątrz jaj żywiciela. Powoduje to zatrzymanie rozwoju i wylęgania gąsienic omacnicy z jaj. Został również poruszony problem ograniczonego stosowania chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych przez producentów roślin rolniczych w ramach Europejskiego Zielonego Ładu.
Dr hab. Dorota Pikuła - IUNG-PIB w Puławach przedstawiła wykład pt. „Skład frakcyjny próchnicy gleby w kukurydzy uprawianej na kiszonkę. Przedstawiono problematykę uprawy kukurydzy, jej produktywności i możliwości wszechstronnego zastosowania min. na kiszonkę, ziarno, CCM z (ang. corn-cob-mix co oznacza kiszonkę z rozdrobnionych kolb kukurydzy) do bezpośredniego spożycia (kukurydza cukrowa) czy jako surowiec do produkcji biopaliw (bioetanol, biogaz). Ponadto zostały zaprezentowane wyniki doświadczenia prowadzonego od 1979 roku w RZD IUNG w Grabowie, które jednoznacznie wykazały iż nawożenie obornikiem istotnie wpłynęło na frakcje materii organicznej i wskaźniki humifikacji próchnicy, oraz że gleba w płodozmianie wzbogacającym(kukurydza na ziarno) , gromadziła większe ilości węgla organicznego, ale charakteryzowała się niższą jakością materii organicznej w porównaniu z glebą w płodozmianie zubożającym (kukurydza na kiszonkę).
Uczestnicy mieli możliwość obejrzenia wystawionego sprzętu oraz porozmawiania z przedstawicielami firm obecnych na szkoleniu.
Dariusz Chabros