W dniach 09-13.08 2021 r. odbył się wyjazd studyjny do Włoch organizowany przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z LGD Puszcza Kozienicka oraz Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania.

Był to projekt KSOW o tematyce „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”. Projekt zakładał upowszechnianie wiedzy i wymianę doświadczeń w zakresie inicjatyw zwiększających konkurencyjność na terenach wiejskich.

Z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli w wyjeździe studyjnym uczestniczyli: Zastępca Dyrektora Waldemar Banach oraz doradca z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Wisznicach  Małgorzata Meleszczuk.

Przez 5 dni grupa wyjazdowa poznawała szlaki kulinarne i produkty lokalne północnych Włoch, degustowała potrawy i wina pochodzące z prowadzonych przez włoskich rolników upraw.
Niektóre  występowały tylko regionalnie i nie powtarzały się w żadnej innej części północnych Włoch.
Przykładowo z uprawą ryżu można się spotkać tylko w dolinie Piemontu w prowincji Vercelli; gaje cytrusowe występują w prowincji Brescia nad jeziorem Garda. Wysoko w górach położone są rzędowo prowadzone uprawy winorośli zaś w samych gospodarstwach produkuje się wino. Są to regionalne wina wytrawne, takie, które podaje się do każdego posiłku.

Atrakcją dodatkową był leśny spacer w poszukiwaniu trufli ze specjalnie do tego wytresowanym psem, który skutecznie pomagał w ich lokalizowaniu pod ziemią najczęściej przy korzeniach dębu.

Wszystkich chętnych rolników chcących zgłębić tajniki uprawy trufli w Polsce zachęcamy do poszukania szkoleń na ten temat. Warto podglądać i przenosić  dobre pomysły do swoich gospodarstw.

pole

potrawa lokalna 2

potrawa lokalna

produkt lokalny 3

produkt lokalny

produkt loklany 2

sklepik

targ

trufle