W dniach 8 i 9 września Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska LODR w Końskowoli wspólnie z Katedrą Roślin Warzywnych i Leczniczych, SGGW w Warszawie zorganizowali warsztaty pt. „Jakość ekologicznych surowców zielarskich i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym”. Warsztaty szkoleniowe skierowane były do pracowników służby rolnej oraz do zbieraczy ziół.  Uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładów dr. Olgi Kosakowskiej, poznać właściwości polskich dziko rosnących roślin leczniczych oraz dowiedzieć się jak je pozyskać ze stanu naturalnego w jakości ekologicznej.

O właściwościach adaptogennych wybranych gatunków powiedziała dr Ewelina Pióro-Jabrudzka. Nad całością pieczę trzymali dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW i prof. dr hab. Zenon Węglarz. Drugiego dnia w gospodarstwie Państwa Ewy i Dariusza Woźnicy odbyły się warsztaty na polach z uprawami ziół i na naturalnych siedliskach, z których pozyskiwany jest ekologiczny surowiec. Zajęcia w sali wykładowej i terenie były przeprowadzone w satysfakcjonujący uczestników sposób. Przekazano wiele ciekawostek na temat wykorzystania, rozpoznawania, uprawy ziół. Uczestnicy poznali siedliska ich występowania oraz dowiedzieli jak sporządzić różne preparaty: macerat, napar, wywar a jak gnojówkę roślinną do oprysku. Na koniec warsztatów Pan Darek pokazał suszarnię i surowce zielarskie po wysuszeniu. W jednym gospodarstwie spędziliśmy kilka godzin z zaciekawieniem słuchając prelegentów. Zainteresowanie tematem potwierdza fakt, że kilka razy trzeba było dawać sygnał do odjazdu grupy.

 

dr Ewelina Pióro-Jabrudzka prowadzi wykład na temat sporządzania preparatów ziołowych

Od lewej: dr Ewelina Pióro-Jabrudzka, dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW, w gospodarstwie Pana Dariusza Woźnicy

Uczestnicy warsztatów w gospodarstwie w Czernięcinie Poduchownym

Od lewej: dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW, dr Olga Kosakowska omawiają właściwości lecznicze skrzypu polnego

Pan Darek trzyma naszą krajowa nawłoć pospolitą (z Lewej strony zdjęcia)o właściwościach leczniczych i nawłoć kanadyjską gatunek inwazyjny, wróg bioróżnorodności

Prezentacja czarnego bzu Hebd – jak odróżnić go od dzikiego czarnego bzu. Bez hebd zawiera glikozydy cyjanowodorowe podobnie jak dziki bez czarny, ale działa mocniej. Już po zjedzeniu mniejszej dawki można się zatruć

Bez czarny hebd

Grupa rozpoznaje gatunki w siedlisku naturalnym

Grupa rozpoznaje gatunki w siedlisku naturalnym

Od lewej. Prof. dr hab. Zenon Węglarz. Dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW Prezentuje tysiącznik. Ziele stosowane szczególnie w dolegliwościach układu trawiennego

Dariusz Woźnica trzyma ziele dymnicy pospolitej, jej właściwości głównie  wspomagają funkcjonowanie i regenerację wątroby

Na polu z uprawą jarzębiny zbierane są gatunki zielarskie w międzyrzędziach

Cząber ogrodowy w uprawie polowej